2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erken Yaşta Diş Sağlığı
YAZI #2459 © Yazan Dt.Şeniz YEŞİLKAYA | Yayın Mart 2015
DT. ŞENİZ YEŞİLKAYA

DİŞ HEKİMİ

(POZİTİF SAĞLIK 13.SAYI)

Erken yaşta edinilen diş sağlığının önemi büyük…

Çünkü erken yaşlarda koruma altına alınan dişler, birçok hastalığın da önlenmesi anlamında değer taşıyor…

Diş Hekimi Şeniz Yeşilkaya, erken yaşta diş sağlığı için yapılması gerekenleri kaleme aldı…

Yer tutucu: süt dişleri

Süt dişlerinin ağız içinde bulundukları dönem, büyüme ve gelişimin en aktif olduğu dönemdir. Bu devre içinde gıdaların çiğneme ve öğütülmesine yardımcı olan süt dişleri çocuğun beslenmesini ve buna bağlı olarak büyüme ve gelişimini etkiler. Süt dişleri çiğneme işlevini yerine getirirken, çenenin dikey yönde gelişimini de stimüle eder. Ayrıca konuşma esnasında harflerin telaffuzlarını sağlama ve çocuğun dış görüntüsünü etkilediği için estetik fonksiyonu da vardır. En önemli görevlerinden biri de çene kemiği içinde yer alan daimi dişler için “yer tutucu” olarak işlev görmeleridir.



Küçük dişlere “koruma”…

Süt dişi dizisinde, süt dişinin sağlıklı olarak ağızda tutulması, daimi dişlerin de sağlıklarını etkiler. Bu nedenle çok sayıda diş çürüğünün bulunduğu ve özellikle hızlı gelişen çürük lezyonları bulunan çocuklarda mutlaka yeni lezyonların meydana gelmemesi için tedbirler alınmalıdır. Bu ağız tablosu olan çocuklarda, çürükler acil olarak restore edilmeli, ağız hijyeni sağlanmalı ve flor uygulamaları yapılmalıdır. Yeni sürmüş daimi azı dişleri için fissür örtücü uygulamaları yapılmalıdır.



Alınabilecek önlemler…

Pedodontik hastada tedavi planlaması yapılırken, çocuğun yaşı en önemli faktördür. Düşme yaşı yakın olan ya da düşme yaşı gelmiş bir dişte çekim, tedavi olarak uygulanmalıdır. Bunun yanı sıra genel sağlığı enfeksiyon riski açısından tedavinin belirlenmesinde rol oynar. Fokal enfeksiyon odağı olabilecek dişler; özellikle sistemik hastalığı olan çocuklarda ağızda bırakılmazlar. Daimi dişin sağlığını tehdit eden durumlarda da süt dişinin kaybı tercih edilir.



Çürükler önlenebilir mi?

Herkese eşit şekilde uygulanabilecek standart bir çürük önleyici program yoktur. Modern diş hekimliğinde koruyucu önlemlerin ve tedavi planlamasının yapılmasından önce bireyin çürük aktivitesi tayin edilmelidir. Hastaların oral hijyeni ve mevcut çürük düzeyi gelecekteki çürük durumunun en iyi göstergesidir. Çocuğun çürük açısından risk profilinin en kolay değerlendirme yolu, oral hijyeni, mevcut çürük durumu, yeme-içme alışkanlığı, flordan yararlanma ve ailenin sosyoekonomik durumudur.



Unutulmamalıdır ki;

çürüğe yatkın bireylerde sadece dişlerin fırçalanması ile çürük önlenemez. Ayrıca hiçbir flor tedavisi oral hijyen ile desteklenmediği sürece tek başına çürük önleme gücüne sahip değildir. Biberon çürüklü, aktif çürüklü, radyoterapi gören hiposalive çocuklarda farklı profilaksi programları uygulanmalıdır.



Anne- babalara not…

Eğitilmiş aileler, küçük yaşta kazanılan oral hijyen alışkanlığı, bilinçli flor tedavileri, fissur örtücü uygulamalar ile çürüksüz bir toplum ulaşılmaz bir hedef değildir.



“Erken yaşta kazanılan ağız sağlığı geleceğe yapılan yatırımdır.”


http://www.pozitifsaglik.com.tr/erken-yasta-dis-sagligi/
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Şeniz YEŞİLKAYA'nın Yazıları
► Hamilelik ve Diş Sağlığı Dt.Aslı TAPAN
► Ağız ve Diş Sağlığı Dt.Gizem ARSLANOĞLU
► Hamilelikte Diş Sağlığı Dt.Murat TOPALOĞLU
► Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı Prof.Dr.Dt. Tosun TOSUN
► Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı Dr.Dt. Kerime Gözde IŞIKSAL
► Bebekler ve Çocuklarda Ağız Diş Sağlığı Dr.Dt. Ayşe Gökçen SARGIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Erken Yaşta Diş Sağlığı' başlığıyla benzeşen toplam 95 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:50
Top