2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erken Yaşta Yapılan Diş Tedavisi, İleride Oluşacak Sorunları Engelliyor
YAZI #2461 © Yazan Dt.Şeniz YEŞİLKAYA | Yayın Mart 2015
Çocuklarda 6-12 yaş arasında dişlerde oluşacak çürümenin erken tedavisinin ilerleyen dönemlerde oluşacak diş sorunlarını engellediği belirtildi.

Şeniz Yeşilkaya, çocukların en çok tükettiği bisküvi, şeker, çikolata, kola gibi yiyecek ve içeceklere ulaşmanın kolaylaştığını belirterek, bunların diş üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çekti. Bu gıdaların tüketimini tamamen engellemek mümkün olmasa da belirli bir düzen içinde tüketmek ve sonrasında diş temizliğinin doğru bir şekilde yapılmasının önemine işaret eden Yeşilkaya, çocuklarda ağız hijyeninin önemine dikkat çekti.

Erken teşhisin tedavinin hem daha basit hem daha az maliyetli olmasını sağladığını söyledi. Çürük oluşumunun süt dişlerinde çok hızlı ilerlediğini ve zaman içerisinde apse oluşmasıyla birlikte alttan gelen daimi dişleri de çürütmeye başlayabileceğini belirten Yeşilkaya, bu nedenle süt dişinin çürük olmasının daimi dişlerin sağlığını tehdit ettiğini kaydetti. Yeşilkaya, süt dişlerinin kontrol altında olması ve çürüme durumunda tedavilerinin mutlaka yapılması gerektiğini de vurguladı.

Erken süt dişi kaybının çene kemiklerinin gelişimini olumsuz yönde etkilediğini, alttan gelen daimi dişin geç sürmesine hatta gömük kalmasına sebep olabileceğini ifade eden Yeşilkaya, şunları kaydetti: "Bu nedenle süt dişlerinin zamanından önce çekilmesi doğru değildir. Zorunlu çekim yapılan vakalarda yer tutucu apareyler kullandırılarak alttan gelen daimi dişin sağlıklı bir şekilde sürmesi sağlanmalıdır."

Yeşilkaya, çürüklere karşı dişlerin direncini artırmak gerektiğini belirterek, diş yüzeylerine diş hekimi tarafından fluor ve fissur sealant uygulanması suretiyle dişlerin daha dirençli hale getirildiğini sözlerine ekledi.


http://www.ajans5.com/detay/2012/02/01/erken-yasta-yapilan-dis-tedavisi-ileride-olusacak-sorunlari-engelliyor.html
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Şeniz YEŞİLKAYA'nın Yazıları
► Erken Çürük Tedavisi Dr.Dt. Cansu UZUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Erken Yaşta Yapılan Diş Tedavisi, İleride Oluşacak Sorunları Engelliyor' başlığıyla benzeşen toplam 94 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:22
Top