2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kapal Tünel
YAZI #3495 © Yazan Uzm.Fzt.Medet YAKUT | Yayın Nisan 2017
Karpal Tünel Sendromu Nedir ?
El parmaklarının hareket ve hissinin sağlanmasında önemli bir rolü bulunan ve median sinir olarak isimlendirilen yapının el bileği hizasında sıkışmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur. Sinir sıkışmaları içinde en sık görülen rahatsızlıktır.Median sinir el bileğinin iç kımında parmakları hareket ettiren 9 adet tendon ile beraber karpal tünel denen dar bir boşluk içinden geçer.Görevi başparmak, işaret parmağı ve orta parmağın iç yüzünün tamamı ile yüzük parmağının iç yüzünün dış yarısının hissetmesini sağlamaktır. Ayrıca parmak-ların ince bir takım hareketleri yapmasını sağlayan kasların çalışmasında da rol alır. Sinirin karpal tünel içinde bir şekilde uzun süreli basınca maruz kalması karpal tünel sendromuna neden olur.

Karpal Tünel Sendromu Kimlerde Sık Görülür ?
Daha çok kadınlarda ve 40-60 yaş aralığında insanlarda görülmektedir. El bileği bilgisayar , daktilo kullanımı yaygın olan insanlarda el bileği sürekli bükük kalma olasılığından dolayı bu işler ile meşgul olan insanlarda görülme sıklığı fazladır.

Karpal Tünel Sendromunun Belirtileri Nedir ?
Elde hissiyat kaybı güçsüzlük , çabuk yorulma özellikle ilk üç parmakta görülen karıncalanma ağrı uyuşukluk belirtiler arasındadır. İlerlemiş hastalarda uykudan uyandıracak derecede ağrılar görülür.

Karpal Tünel Sendromunda Teşhis Nasıl Konulur ?
Hastanın bu bulgulardan şikayetleri yeterlidir. Fakat kesin teşhis için EMG (elektromyografi) gereklidir.

Karpal Tünel Sendromunun Tedavisi Nedir ?
Karpal tünel sendromu tanısı konmuş bir hastaya ilaç tedavisi, fizik tedavi ve cerrahi girişim ile müdahale edilir. Öncelikle ilaç ve fizik tedavi uygulanmalıdır. Geçmemesi halinde ameliyata başvurulur.

Aynı zamanda hastalar bir fizyoterapiste yönlendirilmelidir ve rehabilitasyon programına alınmalıdır. Fizyoterapistin değerlendirmesinin ardından hastalara uygun tedavi planı çizilir. Unutulmamalıdır ki hastalığa neden olan faktör ortadan kaldırılmadıkça uygulanacak terapi işe yaramayacaktır. Fizik tedavi için hastalara mobilizasyon teknikleri, ağrı ve ödem için uygun elektroterapi modülüteleri uygulanır. Eswt uygulamaları ile karpal tünele gönderilen ses dalgaları bu bölgede rahatlama ve median sinirde gevşeme meydana getirir. Ayrıca hasatalara güçlendirici egzersizler,ultrason, parafin ve buz uygulamaları da verilebilir.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir ?
Fizik tedavi programına alınmış bir hastanın günlük yaşantısında uygun ergonometrik değişimlerde yapılmalıdır. Bileğin aşırı fleksiyon hareketlerinden kaçınılması, klavye kullanımı sırasında bilek altına yükseklik konulması, uygun atel kullanımı ile bilek stresinin azaltılması ve çamaşır yıkama gibi zorlayıcı hareketlerden kaçınılması hastaya tavsiye edilmelidir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Medet YAKUT Fotoğraf
Uzm.Fzt.Medet YAKUT
İstanbul
Uzman Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Fzt.Medet YAKUT'un Makale ve Yazıları
► Karpal Tünel Sendromu Fzt.Mehmet ÇAKIR
► Karpal Tünel Sendromu (Kts) Op.Dr.Bülent ÇELİK
► Karpal Tünel Sendromu ve Tedavisi Op.Dr.Hilmi AKŞAMOĞLU
► Gece Uyuşan Eller: Karpal Tünel Sendromu Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kapal Tünel' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kireçlenme Nisan 2017
◊ Brakial Pleksus Nisan 2017
◊ Yüz Felci Egzersizleri Nisan 2017
◊ Halluks Valgus Nedir ? Nisan 2017
◊ Pilates Nisan 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:27
Top